Παγωμένοι σωλήνες; Δείτε πώς να τους ξεπαγώσετε!

Παγωμένοι σωλήνες; Δείτε πώς να τους ξεπαγώσετε!

Παγωμένοι σωλήνες; Δείτε πώς να τους ξεπαγώσετε!

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κίνδυνος παγωμένων σωλήνων αυξάνεται σημαντικά. Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να τους ξεπαγώσετε μόνοι σας αρκετά εύκολα.

Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε καλέστε Αποφράξεις Αναγνώστου για έναν πλήρη έλεγχο σωληνώσεων. Σε αυτόν τον οδηγό, θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς να καταλάβετε ότι οι σωλήνες σας έχουν παγώσει και τι να κάνετε εάν έχουν παγώσει.

Πώς να καταλάβετε εάν ένας σωλήνας έχει παγώσει

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τις ενδείξεις που θα σας πουν εάν οι σωλήνες σας έχουν παγώσει. Εδώ είναι τα έξι κύρια σημάδια:

  1. Λίγο ή καθόλου νερό βγαίνει από τις βρύσες
  2. Γουργούρισμα ακούγεται όταν ανοίγετε τις βρύσες ή όταν ξεπλένετε την τουαλέτα
  3. Από τις αποχετεύσεις προέρχονται δυσάρεστες οσμές
  4. Χαμηλή πίεση νερού
  5. Οι σωλήνες αισθάνονται κρύοι στην αφή ή καλύπτονται από πάγο
  6. Διογκωμένοι σωλήνες

Απόψυξη παγωμένου σωλήνα

Τώρα που έχετε διαπιστώσει ότι οι σωλήνες σας είναι πράγματι παγωμένοι, ας δούμε πώς μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα.

Κλείστε το νερό στο κεντρικό δίκτυο

Πριν ξεκινήσετε την απόψυξη των παγωμένων σωλήνων σας, κλείνετε πάντα την παροχή νερού. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ο σωλήνας έχει σκάσει ή ραγίσει κάπου κατά μήκος της γραμμής, θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δημιουργίας μεγαλύτερης πίεσης, καθώς και πιθανή πλημμύρα.

Κρατήστε τις βρύσες ανοιχτές

Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να χυθεί έξω από το σωλήνα καθώς ο πάγος αρχίζει να λιώνει και επίσης απελευθερώνει την πίεση μέσα στους σωλήνες.

Απόψυξη εκτεθειμένων σωλήνων

Εάν ο παγωμένος σωλήνας είναι εύκολα προσβάσιμος, για παράδειγμα, στην κουζίνα ή στο μπάνιο, υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να τον ξεπαγώσετε. Η πιο εύκολη μέθοδος είναι η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών.

Ξεκινήστε ξεπαγώνοντας τον σωλήνα από το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στη βρύση και, στη συνέχεια, προχωρήστε σταδιακά κατά μήκος του σωλήνα μέχρι να αποψυχθεί τελείως. Εάν ο σωλήνας είναι κατασκευασμένος από PVC, αποφύγετε την άμεση εφαρμογή θερμότητας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον σωλήνα.

Ως εναλλακτική λύση για τον στεγνωτήρα μαλλιών, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική θερμαντική ταινία τυλιγμένη σε μια σπείρα γύρω από το σωλήνα. Για μεταλλικούς σωλήνες, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι θερμότητας χειρός. Η εφαρμογή ζεστών πετσετών στους κατεψυγμένους σωλήνες λειτουργεί επίσης και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πιο ογκώδη αντικείμενα, όπως λεκάνες τουαλέτας ή δεξαμενές τουαλέτας στις οποίες έχει παγώσει το νερό.

Αποφύγετε τη χρήση φυσητήρα, θερμαντήρα προπανίου ή οποιαδήποτε ανοιχτή φλόγα για απόψυξη. Ο κίνδυνος βλάβης του σωλήνα ή ακόμη και έναρξης πυρκαγιάς δεν αξίζει τον κόπο.

Απόψυξη Σωλήνων Εσωτερικών Τοίχων

Εάν έχετε ξεπαγώσει τους εκτεθειμένους σωλήνες αλλά εξακολουθείτε να μην έχετε τρεχούμενο νερό, είναι πιθανό οι σωλήνες να έχουν παγώσει μέσα στον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, ξεκινήστε αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο σπίτι σας για μερικές ώρες μέχρι να λιώσει η απόφραξη.

Για να διευκολύνετε τη ροή του ζεστού αέρα στους τοίχους, αφήστε ανοιχτές τις πόρτες των ντουλαπιών και των δωματίων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα υπερύθρων ή ένα αερόθερμο στραμμένο στον τοίχο για να επιταχύνετε τα πράγματα.

Εργαστείτε αργά και σταδιακά

Κατά την απόψυξη σωλήνων, είναι πάντα καλύτερο να εργάζεστε αργά και σταδιακά. Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πίεσης στον σωλήνα καθώς λιώνει ο πάγος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να σκάσει.

Μάθετε πότε να καλέσετε έναν υδραυλικό

Η απόψυξη ενός παγωμένου σωλήνα είναι μια αρκετά απλή δουλειά. Αλλά αν υποψιάζεστε ότι ο σωλήνας έχει παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ας πούμε πάνω από μια εβδομάδα, ίσως αξίζει να επικοινωνήσετε με έναν τοπικό υδραυλικό στην Αθήνα που αναλαμβάνει αποφράξεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο ένας σωλήνας παραμένει παγωμένος, τόσο περισσότερη πίεση αυξάνεται μέχρι να σκάσει ο σωλήνας. Επίσης, εάν παρατηρήσετε διαρροές μετά την απόψυξη των σωλήνων, υπάρχει πιθανότητα να έχουν ήδη σκάσει. Εάν συμβεί αυτό, κρατήστε το νερό κλειστό από το δίκτυο και επικοινωνήστε με Αποφράξεις Αναγνώστου το συντομότερο δυνατό.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καλέσετε έναν υδραυλικό εάν οι παγωμένοι σωλήνες είναι δύσκολο να προσπελαστούν. Σε κάποιο βαθμό, μπορείτε να προσπαθήσετε να ξεπαγώσετε τους κλειστούς σωλήνες μόνοι σας. Αλλά αν φαίνεται ότι θα πρέπει να κόψετε ένα τμήμα του τοίχου για να φτάσετε σε αυτά, η πρόσληψη ενός επαγγελματία είναι ο καλύτερος τρόπος.

Σκάνε πάντα οι σωλήνες αν παγώσουν;

Ακριβώς επειδή ένας σωλήνας έχει παγώσει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σκάσει. Αξίζει να έχετε κατά νου ότι δεν είναι ο ίδιος ο πάγος που κάνει τους σωλήνες να σκάσουν αλλά η πίεση που δημιουργείται μέσα τους. Επίσης, δεν έχουν όλοι οι σωλήνες τον ίδιο κίνδυνο να σκάσουν εάν παγώσουν, με τους σωλήνες PVC και χαλκού να είναι πιο ευαίσθητοι στο σκάσιμο από τους σωλήνες PEX, για παράδειγμα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος υπάρχει ανεξάρτητα από το υλικό σωληνώσεων που χρησιμοποιείται, γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο να αποτρέψετε τη μετάβαση σε αυτό το σενάριο.

Η μόνωση του σπιτιού και των σωλήνων, η διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας και το κλείσιμο της παροχής νερού όταν λείπετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τους σωλήνες αποχέτευσης και ύδρευσης τον χειμώνα.

Δείτε περισσότερες περιοχές Αποφράξεις Αναγνώστου: